Pozvání starosty městyse Libštát na oslavy 700 let od první písemné zmínky o Libštátě, sobota 17. září 2022

Velmi pěkně a srdečně si Vás tímto, milí libštaťáci, rodáci, přátelé a sousedé, dovoluji pozvat tuto sobotu 17. září 2022 na oslavy 700 let od první písemné zmínky o Libštátě, od 10h bude den otevřených dveří v Masarykově základní škole v Libštátě, kam jsou pozvání všichni stávající i bývalí učitelé, dále bude od 10h den otevřených dveří v areálu firmy DS Holding (cihelna), kde budete provedeni sídlem firmy a bude pro Vás připraveno i několik výstav (máte se na co těšit).

Taková ta hlavní akce začne slavnostním průvodem obcí, kde se začne od evangelického kostela a půjde se přes historický most sv. Jána, okolo kostela sv. Jiří, pak okolo panenky Marie na náměstí, pak půjdeme do radničního parčíku, kde bude slavnostně položen věnec k památníku padlých a odhalena nová pamětní deska k vysazení lípy ke 100 letému výročí republiky. Poté dojdeme na náměstí, kde dojde ke slavnostnímu přivítání všech návštěvníků, rodáků, libštaťáku, starostů okolní obcí, bývalých starostů Libštátu a představitelů církví. Bude požehnáno obecnímu symbolu, slavnostně pokřtíme vydanou knížku „Libštát 700 let“ a také knihy „Libštát 700 let 1322-2022 Historie a současnost libštátských domů pana Petra Jerie“ a knihu „Libštát 700 let 1322–2022 Na starých pohlednicích ze sbírky pana Jaroslava Matury“, poté nám zahraje koncert dechová hudba Táboranka Košťálov, která v Libštátě dlouhá léta nehrála, a poté zazní koncert dokonalé cimbálové muziky Dyjavan ze Znojma. Zároveň bude od 10h na sále probíhat výstava Libštátských spolků a výstavy listů z knížky Libštát 700 let a výstavy „Historie a současnost libštátských domů pana Petra Jerie“ a „Libštát 700 let 1322 -2022 Na starých pohlednicích ze sbírky pana Jaroslava Matury“, od 18 hodin budou na sále KD promítány nejstarší filmové dokumenty o Libštátě, které si pro Vás připravil pan Lubomír Fejfar a od 20 hodin vše zakončíme Oldies párty we all (to nejlepší z 90 let uvádějí rozhlasové legendy DJ Aleš Mastník a DJ Aleš Hoření), kteří v Libštátě po 22 letech zahrají ty největší české a zahraniční pecky pro všechny věkové kategorie.

Občerstvení pro nás všechny zajistí Libštátské spolky a další ochotní a velice dobří kuchaři a Libštaťáci. MS Kavkázsko pro nás bude mít připravené občerstvení v bývalé prodejně u Františka, kde budou podávat zřejmě vynikající guláš a svíčkovou. Hned vedle bude otevřena Olala cukrárna s venkovní zahrádkou, kde budou mít široký sortiment sladkostí, zákusků, dobré kávy a skvělé točené zmrzliny. SDH Libštát bude prodávat alko i nealko a bude mít rozpálený gril na kterém bude připravovat lahodné masíčko, poblíž bude pan Dušan Bodnár se svojí partou smažit své dokonalé bramboráky, dále se můžete těšit na skvělou držkovou polévku s pečivem od pana Libora Bareše a jeho týmu, slečna Aneta Jechová pro nás bude připravovat lahodné a dokonalé vafličky, sportovci budou mít otevřenou svojí vyhlášenou stopku, kde budou prodávat alko a nealko a budou mít připravenou udírnu se svými bělskými dobrotami. A my budeme mít otevřenou restauraci v KD, včetně venkovní zahrádky a také budeme mít na náměstí stánek s točeným birelem a limonádou (kafíčkem a čajíčkem), kde budeme také prodávat upomínkové předměty jiné dobroty.

Tak se máme opravdu na co těšit, na náměstí bude připravené podium a kryté stany k sezení.

Přijďte už do slavnostního průvodu obcí, třeba tím opět nastartujeme něco, co tu v historických letech bylo běžné. Do průvodu se můžete i připojit z různých míst a částí libštátu, záleží na Vás.

Ale přijďte, bude to stát určitě za to a každý z Vás si z připraveného bohatého programu a širokého výběru občerstvení určitě přijde na své. V neděli už proběhnou jen v dopoledních hodinách slavnostní bohoslužby v evangelickém kostele (s cimbálovou muzikou Dyjavan a následném posezení na farní zahradě) a nedělní mše svatá v katolickém kostele.

S ohledem na bezpečnost nás všech jsme požádali o úplnou uzavírku náměstí v době konání velkých oslav 700 let Libštátu, a to v sobotu 17. září 2022. Uzavírka platí a náměstí bude tedy uzavřené. Velmi pěkně tímto tedy prosím všechny návštěvníky, aby parkovali svá vozidla, pokud to bude jen trochu možné u svých příbuzných, přátel, v případě dobrého počasí u DPS na louce a hřišti a v přilehlých ulicích na krajích vozovky (Beraňák, u Kina, parkoviště u katolického hřbitova, silnice k DPS, parkoviště u vlakové zastávky, parkoviště u koupaliště, parkoviště za bránou u hlavního fotbalového hřiště, parkoviště u školky, a všude tam, kde bude místo a nebudete nikomu stát na cizím pozemku a nikomu nebudete bránit ve výjezdu.

A to není vše, do konce roku na nás čekají další a další kulturní a sportovní akce, tak se máme na co těšit.

V úctě k Vám Váš Pavel Janata, starosta městyse Libštát

Site by Miloslav + ProcessWire CMS / 2024